Wedstrijddeelnemers

« Terug

Basisschool Loker - De Klijte - Kemmel
Basisschool Loker - De Klijte - Kemmel - Kemmel

Klas: kleuters
Leerkracht: Els, Evelien, Kathleen en Ann

Tijdens de week van 19 januari t.e.m. 23 januari hadden wij het over “SCHATJES VAN PATATJES!”. Jaja, in de Westhoek eten wij sowieso nog graag aardappeltjes. We doorspekten de hele week met het verkennen, het klaarmaken, het knutselen van en met aardappelen. In ons charmante dorpje Kemmel mochten wij het bakken van frietjes meevolgen in de plaatselijke frituur Pat@Friet. Proeven ? Natuurlijk dadde, met mayonaise of ketchup. “De friet, de friet, zo lekker vind je niet ?” Anna, de kleindochter van de frituur was enorm fier met de bakkunsten van haar oma. Ooit al naar het muziekcentrum ’t Folk in Dranouter geweest ? Wel, daar werkt Lotte, de mama van Alina, als kokkin. En,… inderdaad,… we mochten met alle kleuters daar gaan kokerellen in de professionele grootkeuken. Wat stond op het menu ? “puree met schatjes van patatjes/ gehaktballetjes in tomatensaus/fruittaart” We mochten zelf de handjes uit de mouwen steken, als hulpkoks of als tafelgarneerders. In de achtergrond speelde muziek van onze streekgenoot Willem Vermandere met zijn vermaarde lied “’k Plant ne keer patatten”. En of onze kleuters dit in het zangerige Westvlaams konden meezingen. Als afsluiter van het fantastische eetfestijn in “een echt restaurant”, dansten we de polonaise op het lied van Samson en Gert “Patatjes, als chips of als puree!”. Op de foto’s en de filmpjes kun je onder andere zien hoe de placematjes en de slabbetjes door de vaardige handjes van de kleuters werden versierd. Wisten jullie, lieve mensen van Ketnet dat er ook Afrikaanse aardappelen bestaan ? Onze poetsvrouw van op school, Charity is een Keniaanse mevrouw. Ze kwam ons eens de typische vruchten uit Afrika tonen en tot onze verbazing had ze een echte Afrikaanse aardappel mee. Ze vertelde ons dat die heel zoet zijn en dat je ze kan koken of zelfs bakken op de barbecue. Die aardappel had een grilliger vorm dan onze, meestal ovale aardappeltjes.

vbs Driespan
Vbs Driespan - Gistel

Klas: 2de kleuterklas
Leerkracht: juf.Bea Vanhooren

Beste, 28 februari, laatste dag om in te sturen.... In september 2014 gingen we aardappelen rooien bij boer Marc en boerin Agnes. Een onvergetelijke dag...rooien, wegen, harken, ..... Elke kleuter kreeg een kilootje aardappelen mee naar huis....de volgende dagen werden er bij elke kleuter thuis heerlijke aardappelrecepten uitgeprobeerd. Boer Marc is ook een prima kok.....als extraatje kwam hij naar m'n klasje om samen met de kleuters "echte kroketten" te maken. Hij bezorgde ons een onvergetelijk kerstdiner in de 2de kleuterklas. Sinterklaas had alles gezien.....en bezorgde ons reeds op 5 december een veilige frietketel.....wat een mooi geschenk. Dit konden we onmiddellijk gebruiken om de kroketten voor ons kerstdiner goudbruin te bakken..... "Aardappelen in de 2de kleuterklas"....een prachtig thema dat aanzet tot onderzoekend leren in de prachtige natuur rondom de school en in de klas. De samenwerking met ouders, buren sympathisanten, grootouders zijn voor mij en m'n kleuters een grote meerwaarde. Ik zou het ten zeerste waarderen mocht ik met m'n klasje de kookworkshop winnen. We zouden er in onze kleuterschool een echt feest van maken....met boer Marc en boerin Agnes erbij. De foto illustreert m'n tekstje.... Vriendelijke groeten Juf. Bea

Het Kleine Atheneum Hasselt
Het Kleine Atheneum Hasselt - Heers ( Vechmaal)

Klas: 5de lj A + b
Leerkracht: Lavigne Greta

Onze lln kregen de geschiedenis van de aardappel als theorie. Als techniekles werd een een doolhof gemaakt in een schoendoos waar een aardappel in ligt. Tot juni maken we er een aardappelrace van . Wie de langste scheuten heeft , wordt mister of miss aardappel en krijg van de juf op schoolreis een frietje. En als afsluiter werden er frieten gesneden en gebakken op school !!! Super lekker.

Stedelijke basisschool Staakte
Stedelijke basisschool Staakte - Lokeren

Klas: derde kleuterklassen
Leerkracht: Katrien De Maesschalck en Sindy Rogiers

Naar jaarlijkse traditie maken de kinderen van de derde kleuterklas verse frietjes in de maand januari. Ons klasvertelboek 'Pluk van de Petteflet' van Annie M.G.Schmidt staat dan centraal in de klas. In dit boek bakt papa Stamper meermaals frietjes voor zijn Stampertjes, Pluk en Aagje. Omdat de juffen (juf Katrien en juf Sindy) jarig zijn in januari trakteren ze hun kleuters met deze lekkernij. De kleuters helpen met frietjes snijden natuurlijk. De collega's komen dan ook altijd een frietje smullen in frituur de 'vettige vinger' mmm... heerlijk! Wat denken jullie? Zijn we echte Belgische aardappeleters of niet? We zouden het alvast héééél leuk vinden als we de ket-net kok op bezoek krijgen voor een kookworkshop. Thema 'restaurant' staat ook nog op ons programma. Lekkere groetjes van alle Stampertjes en Aagjes van de Stedelijke basisschool Staakte in Lokeren.

Sint Godelieve (SIGO)
Sint Godelieve (SIGO) - Deurne

Klas: 3de leerjaar
Leerkracht: juf Stefanie

De kinderen van het derde leerjaar te Deurne (SIGO) werkten samen met hun juf een hele week rond "de aardappel". In het begin van de week leerden we over de aardappel en de aardappelplant, daarna knutselden we met aardappelen. We maakten aardappelstempels en stempelden hier mandala's mee. Dat voor hele mooie resultaten zorgde! En om de week leuk af te sluiten kookten de mama's en papa's van de kinderen uit het derde leerjaar lekkere gerechten die gemaakt werden met aardappelen waar we van mochten proeven. Mmm!

Basisschool Pee&Nel
Basisschool Pee&Nel - Leuven

Klas: 3de leerjaar
Leerkracht: Sofie Pauwels

Op school werken wij aan de talenten van onze kinderen. Wij stellen deze centraal door een talentenportfolio en ateliers te organiseren. Binnen deze ateliers is er een atelier koken. Onze school neemt ook deel aan de wedstrijd 40 dagen zonder vlees! Dit was dus een schitterende gelegenheid om twee onderwerpen aan te pakken. Enerzijds hebben we gewerkt rond aardappelen op school door een aardappelsalade met bieslook en fijne ui te maken en anderzijds hebben we vegetarisch gekookt binnen het thema 40 dagen zonder vlees. De kinderen hebben tijdens het atelier genoten van het maken en smaken van de aardappelsalade. Voor herhaling vatbaar!

BS Henri D'Haese
BS Henri D'Haese - Gentbrugge

Klas: 5A
Leerkracht: Nel Mertens

Onze klas was even helemaal in de ban van de aardappel ! We wisselden heerlijke recept-ideetjes uit, fantaseerden over een puree-kanon, een frietjes met mayonaise-katapult, maar bouwden uiteindelijk een heel dorp met aardappelen : Welcome in PotatoeVille !

GO Arnoldus
GO Arnoldus - Oudenburg

Klas: tweede leerjaar
Leerkracht: Destailleur Catharine

Als MOS-school werken we niet alleen rond afvalpreventie maar ook rond vergroening op school . Daarbij planten en zaaien we in onze zelfgemaakte moestuintjes. Bij deze opdracht leefden we ons helemaal uit tijdens de lessen muzische en taal. We versierden onze aardappelen, maakten een lied:" Tien lekkere aardappelen"( op de wijze 10 kleine negertjes neen niet te verwarren met het liedje 10 kleine visjes!!!) en maakten er tot slot nog gepaste tekeningen bij. We zingen ons liedje nog regelmatig omdat we het zelf gemaakt hebben en omdat we onze werkjes zo mooi vinden.

De Weg-Wijzer
De Weg-Wijzer - zaffelare

Klas: 4B
Leerkracht: Sophie

Naar jaarlijkse gewoonte werkten we dit jaar opnieuw het thema ‘België’ grondig uit in het vierde leerjaar. Het hoogtepunt van ons thema was samen frietjes maken in de klas die we dan samen met de ouderen uit het rusthuis naast de school opaten. Het schillen van de aardappelen en ze tot frietjes snijden was een hele karwei, maar loonde de moeite! Hoe jong en oud nadien samen in groepjes zaten, de quiz van België oplosten en met smaak en plezier de frietjes opsmulden, was fantastisch om te zien!

Het Beverbos
Het Beverbos - Lichtervelde

Klas: tweede en derde kleuterklassen
Leerkracht: Pieter Deleersnyder

Vier klassen werkten een week klasoverstijgend, elke kleuter bracht drie aardappelen mee...we waren vertrokken. Elke dag proefden de kleuters een ander aardappelgerecht of deden een knutsellesje. Elke dag een andere juf, een andere klasomgeving: rösti klaarmaken, stempelen met aardappelen, pommes duchesse maken of aardappelmannetjes maken...heerlijk thema, die nog veel meer in petto had voor onze kleutertjes!

De Stap
De Stap - Lauwe

Klas: K2A & K1c-K2B
Leerkracht: Juf Els & Juf Joke

Deze week werkten we rond het thema "SCHATJES VAN PATATJES". Het was een leuke en leerrijke week! In het begin waren er wat onduidelijkheden: - Van aardAPPELS kan je appelmoes maken - Juf: "Kijk dat is nu een aardappel." kleuter: "Maar juf, dat is toch een 'patat', geen aardappel... Maar nu weten ze al veel over aardappels!! Hopelijk kan Hannes ons ook nog iets bijbrengen!!!! groetjes K2A & K1C-K2B

Sint-Norbertus Heverlee
Sint-Norbertus Heverlee - Heverlee

Klas: 3de en 4de leerjaar
Leerkracht: Sabrina Broos

Schatjes van patatjes Met het oog op duurzame en gezonde voeding, hebben we in Sint-Norbertus het klasoverschrijdend thema “Schatjes van patatjes” uitgewerkt in het 3de en 4de leerjaar. We gingen in groepjes op zoek naar alle facetten van de aardappel. Zijn geschiedenis , van de herkomst tot onze overgrootouders die hem ook al gebruikten als basisingrediënt in de keuken. Maar ook zijn groei en ontwikkeling, welke voedingsstoffen halen we eruit en zijn deze al dan niet gezond? Verder gingen we op zoek naar de weg die de aardappel aflegt voor hij op ons bord terecht komt en we ontdekten dat je met een aardappel heel wat lekkers op je bord kan toveren! Als herinnering aan de Spaanse ontdekkingsreizigers die de aardappel naar Europa brachten, kozen we ervoor om de Spaanse tapa “Patatas Bravas” zelf in de klas te maken. Tussendoor gingen we ook de creatieve weg op. We leerden de enige echte Mister PotatoHead tekenen, maakten een echt Meneertje Tartuffo en staken een aardappelmachine in elkaar. De Nederlandse kunstenaar Vincent van Gogh nam ons via zijn schilderij “De aardappeleters” mee naar de wereld van de kunst. Als een echt tableau-vivant zetten we het schilderij levend neer, maar erna verzonnen we er zelf bewegingen en teksten bij, zodat het net een echt toneel werd. Zelfs de reken- en taallessen werden één groot plezier! Vermenigvuldigen, rekenen, procenten nemen om te weten hoeveel aardappelen men in de winkel verkoopt, hoeveel er in de marktkramer zijn kisten zitten en wie welke aardappelproducten eet. Zoveel leuker met de patatjes op tafel! Op het eind van de dag waren alle patatjes geschild, gesneden, gekruid en gebakken en dus konden we nog net voor het naar huis gaan proeven van onze overheerlijke zelfgemaakte tapas. Wedden dat deze in enkele gezinnen nu ook af en toe op de tafel zullen pronken?

Sint-Amandus
Sint-Amandus - Malderen

Klas: derde leerjaar
Leerkracht: Lieve Callaert

Gedichtendag! Wat kan je van aardappelen allemaal maken? We maakten hier 'elfjes' van. Patat lekker lekker in olie bakken ik eet het op KROKET Kruiden lekkere melk mengen met ei het is super lekker PUREE Lekker alles snijden beetje zout op een kleintje met mayonaise FRIET! Paprika jam jam lekker lekker lekker alle smaken en vormen CHIPS! Alles een beetje versierd en dit is ons resultaat!

KlimOp
KlimOp - Wolvertem

Klas: 5de en 1ste lj
Leerkracht: Lies en Katleen

Wij maakten samen met de lln van het 1ste en 5de lj een stop-motion filmpje met patatjes in de hoofdrol. Eerst het patatje personaliseren, daarna verhaaltje schrijven, decor en attributen maken en inoefenen. We gaan snel het resultaat bekijken met een chipje in de hand.

Sint Martinusschool
Sint Martinusschool - Lubbeek

Klas: eerste leerjaar
Leerkracht: Juf Stephanie en juf Wendy

We weten ondertussen wat gezonde voeding is, daarom deden we het eens volledig mis. Bij een aardappel dachten we meteen aan frietjes en een chipszak. Dat eten we met gemak. Meneer Patat is onze 'dikke' vriend. Wedden dat je hem op ons kunstwerk terugvindt?!? Hij zorgt voor een juiste werkhouding in de klas en zo voelen we ons in onze sas. Elke keer iets goed of we doen het zoals het van de juf moet, meneer Patat krijgt zo zijn snoet. Aardappelen zorgen in onze klas voor een fijne sfeer en we genieten van aardappelen keer op keer!!!!

LeerThuis De Wonderfluit
LeerThuis De Wonderfluit - Sint-Amandsberg

Klas: Atelierwerking lager - Klasdoorbrekend
Leerkracht: Katlyne De Leye

Op maandag en vrijdag kunnen de kinderen van het lager over de middag deelnemen aan ateliers. Eén atelier vandaag ging over de aardappel. Wist je dat je met een aardappel kan onderzoeken op welke plaatsen er de meeste bacteriën zijn? Wij probeerden het uit. Met een proper mes, op een propere tafel en met propere handen hebben we de aardappel in fijne schijfjes gesneden. Elk schijfje hebben we ergens over gewreven bv. toiletbril (eikes :-)), deurklink, tong,... We staken het schijfje in een afgesloten zakje en bewaren het nu een week op een donkere, warme plaats. We kijken er naar uit om volgende week te ontdekken op welk schijfje de meeste schimmels (doordat er de meeste bacteriën op waren) te zien zijn. Daarnaast probeerden we ook zonder zaadjes aardappelplantjes te laten groeien door enkel alleen een stuk aardappel in water te zetten. Simpel toch? Hopelijk kunnen we binnenkort in onze vierkante meter moestuin ook aardappelplantjes planten!!

Kla4tje
Kla4tje - Lommel

Klas: 4de leerjaar
Leerkracht: Katrien Van Ham

Met lijm plak je alles De leerlingen van het 4de leerjaar kregen vandaag een les techniek over lijm. Er zijn veel soorten chemische lijm maar ook natuurlijke soorten. De spinnen, wespen, mosselen, … gebruiken zo hun eigen variant. Maar ook wij kunnen zelf lijm maken! We gingen eerst de aardappel onderzoeken. Deze bevat veel zetmeel en dat merk je ook in de winkel want daar kan je zelfs aardappelzetmeel kopen. Nu vonden wij een heel makkelijk receptje … gewoon wat water en dan enkele lepeltjes aardappelzetmeel toevoegen, laten koken, goed blijven roeren, laten afkoelen en … we hebben onze eigen lijm. De leerlingen laten deze lijm niet verloren gaan want aangezien de lijm niet giftig is kunnen onze kleuters de lijm perfect gebruiken om papier te plakken. Wij hebben veel bijgeleerd en de kleuters hebben er plezier aan. Ook gingen we de chemische lijm verder onderzoeken. Op onze tafels vonden we een schoen (waarvan de zool los was), behangpapier, houten latjes, papier, … terug. Met behulp van de verschillende soorten lijm: houtlijm, contactlijm, lijmstift, behangerslijm, … gingen we deze terug maken. Leuk om zo onderzoekend te werken!

VBS Landen
VBS Landen - Landen

Klas: 1NK
Leerkracht: Juf Nathalie

Toen wij de mail van onze directeur kregen, hadden we onmiddellijk zin om mee te doen. De kindjes van de klas en ik hebben samen gezocht naar leuke activiteiten. We zijn samen op het idee gekomen om patatjeskleren te ontwerpen van jutte zakken en om daarna als patatjesklas op de foto te gaan! Hieronder zie je verschillende foto’s van mijn creatieve kinderen en als resultaat de patatjesklasfoto! De kinderen en ik hebben een hele leuke week achter de rug door dit thema!

BS Kla4tje
BS Kla4tje - Lommel

Klas: L4K
Leerkracht: Liesbeth Haesendonckx

LIJM VAN AARDAPPELZETMEEL MAKEN De leerlingen van het 4de leerjaar kregen vandaag een les over lijm. Er zijn veel soorten chemische lijm maar ook natuurlijke soorten. De spinnen, wespen, mosselen, … gebruiken zo hun eigen variant. Maar ook wij kunnen zelf lijm maken! We gingen eerst de aardappel onderzoeken. Deze bevat veel zetmeel en dat merk je ook in de winkel want daar kan je zelfs aardappelzetmeel kopen. Nu vonden wij een heel makkelijk receptje … gewoon wat water en dan enkele lepeltjes aardappelzetmeel toevoegen, laten koken, goed blijven roeren, laten afkoelen en … we hebben onze eigen lijm. De leerlingen laten deze lijm niet verloren gaan want aangezien de lijm niet giftig is kunnen onze kleuters de lijm perfect gebruiken om papier te plakken. Wij hebben veel bijgeleerd en de kleuters hebben er plezier aan.

Montessorischool Duffel
Montessorischool Duffel - Duffel

Klas: tussenbouw (3de-4de leerjaar)
Leerkracht: juf Carmen

Wij zijn de leerlingen van de tussenbouw (3de en 4de leerjaar) van de Montessorischool in Duffel en we deden niet één activiteit rond de aardappel maar werkten er verschillende weken heel intens rond. Ons verhaal startte net de Kerstvakantie met het grondig bekijken van de aardappel en het planten van een aardappel in de klas. Ondertussen is die aardappel al een flinke plant geworden die we elke dag met veel liefde bekijken en zien groeien. Op de markt hielden we een enquête. Aan de marktkramers die aardappelen verkochten, vroeger we welke soorten ze hadden, welke soort het best verkocht,... Bij de marktgangers polsten we naar de aardappelgewoontes thuis. Hoe vaak aten ze aardappelen, wat maakten ze het liefste klaar,... De favoriete frituren van de mensen gaven we nadien duidelijk weer op de kaart van Duffel. In onze tweede aardappelweek deden we heel wat proefjes met aardappelen. We ontdekten dat aardappelen zetmeel bevatten, hoe een aardappel zichzelf kan “genezen” en maakten een aardappelpuzzel. Week 3 stond in het teken van Kunst. We maakten aardappelstempels en schilderden de aardappelplant. We maakten onze eigen aardappellijm en met die lijm knutselden we zelf een aardappel. In groepjes maakten we een grote collega en gaven zo onze eigen interpretatie van de aardappel weer en tenslotte speelden we het schilderij “de aardappeleters” na. Onze zelfgeschreven en grappige gedichtjes brachten we samen tot één groot pakje friet. Van al die aardappelen kregen we in de 4de week enorm veel honger en we maakten chips, aardappelsla en frieten. Week 5 die moet er nog aankomen en staat in het teken van de geschiedenis van de aardappel en in de laatste week geven we voor de ouders en leerlingen van de school een heuse aardappeltentoonstelling. De aardappelkoorts heeft ons dus grondig beet en we houden ervan! De tussenbouwpatatjes.

De Kleine Prins
De Kleine Prins - Lede

Klas: L1B
Leerkracht: Bernadet Uyttendaele

De kinderen van het 1ste leerjaar zijn al een tijdje zeer geïnteresseerd in stripverhalen. Daarom besloten we een strip te maken rond de aardappel. Eerst gingen we aan de slag met ons verhaal. We bedachten een tof verhaal en kozen een leuke titel. Daarna maakten we een bijpassende tekening en tot slot lieten we onze creativiteit de vrije loop en maakten we een knotsgek 'patatje'. We goten ons verhaal in een stripverhaal, schreven de tekst in de tekstballonnen en maakten er foto's van... Onze strip was geboren!

Freinetschool De boomhut
Freinetschool De boomhut - Sint-Andries

Klas: eerste leerjaar
Leerkracht: Sofie Anthierens

Bij het kiezen van ons nieuw project was het direct boemPATAT! We leerden over de Indianen en over hoe Belgisch die 'Franse frietjes' wel niet zijn. Ons eigen frietkot mocht dan ook niet ontbreken! De paar sneetjes in de vingers hadden we er bij het jassen graag voor over. We kregen elk €4 in ons portemonneetje en konden een puntzakje friet, sausjes en limonade kopen. Ons buikje hebben we helemaal rond gegeten!

De Gulleboom
De Gulleboom - Gullegem

Klas: 1b
Leerkracht: Els Vanhaverbeke

Na de nodige informatie te hebben gekregen konden de kinderen creatief aan het werk: ontwerp een eigen gek aardappelmannetje en zoek een passende naam. Plezant was het zeker en vast! En wat een leuke namen.... Nadien maakten we met de klas nog het volgende gedicht: Gek aardappelmannetje misschien straks in mijn pannetje Kok Hannes maakt van jou puree en klas 1b eet dan zeker mee Ik eet je graag op of toch maar niet ...fop We hopen Hannes te zien dan krijgt hij van ons een 10 op 10 groetjes van klas 1b

OLVO Aartshertogstraat
OLVO Aartshertogstraat - Oostende

Klas: 2A
Leerkracht: Caroline arickx

Aardappelen zijn om van te smullen ... dit maakten de leerlingen duidelijk met hun kijkkastje waarin de dieren er ook van smullen ... Bij het eten wil het oog ook wat! Dit telt zeker voor kinderen! En ook volwassenen ...

onze-lieve-vrouwecollege
Onze-lieve-vrouwecollege - Oostende

Klas: 2B
Leerkracht: M.Baeckelandt

De kinderen kregen allerlei materiaal. Ze mochten hun fantasie de vrije loop laten!Het resultaat was prachtig.

fr Laurent instituut
Fr Laurent instituut - Gent

Klas: K2K3a
Leerkracht: van den driessche heide

We maakten herfstmonstertjes. Dit was naar aanleiding van onze integratie uitstap met het eerste leerjaar.We gingen aan de slag met natuurmateriaal, nageltjes, krammetjes, lijmpistool en hamer. Het was een leerrijke ervaring!

Zavobasis
Zavobasis - Zaventem

Klas: derde kleuterklas
Leerkracht: Aldegonde Bossier

Tijdens het thema :de grote oorlog maakten wij wafels van aardappelpuree Wij maken met plezier deze wafels voor jullie hier. Koken en bakken doen we veel met suiker aardappelen en meel veel heel !!!! de derde kleuterklas en juf Gonda

GVB Staden
GVB Staden - Staden

Klas: 1ste leerjaar A/B/C
Leerkracht: juf Liesbeth, Hanne en Evelien

Onze schatjes toverden Sint en Piet met patatjes. Met schaar, lijm en wiebeloogjes op de snoet en natuurlijk ook een pluim op Piet zijn hoed. een wit kruisje op de mijter van de sinterklaas, en als baard een beetje gaas. Met zijn allen werkten we ons uit de naad, hopelijk staat chef - kok Hannes hier straks op onze school paraat! Kijk op onderstaande link voor meer foto's: https://picasaweb.google.com/110913799464469743928/6December201403

Sint-Jan Berchmans basisschool
Sint-Jan Berchmans basisschool - Kerkhove

Klas: 3de en 4de leerjaar, graadsklas

Koken in de klas: Hasselback aardappelen, gebakken parmezaanse basilicumfrieten, rösti en tortilla met chorizo. Smullen maar, en afwassen nadien! Ook knutselen voor carnaval met aardappelen stond op het programma.